Arkiv för januari, 2011

Stege – ett himla lustigt ord!

onsdag, 26 januari, 2011

Idag har jag suttit med arbetet inför vår kommunikationsworkshop hela dagen. För att förklara och skilja mellan alla olika måldefinitioner som finns i en verksamhets olika strategier så kom jag på att jag skulle ge avsnittet titeln ”Målstegen”.

Och när jag såg ordet, så insåg jag ju att det lika gärna kunde stå målstegEN som målSTEGEN. Det är det senare jag avsåg.

På vägen hem dök det där ordet upp igen. Steg-en, stegen. Var för sig hör man skillnaden i alla fall i betoning. Men sammansatt som i målstegen, försvinner tonskillnaden också. ”Hmm intressant… det betydelsebärande fonemet försvinner i sammansättning”. (#språknörd!) Ett steg, en stege. Stege.

Till slut hade jag funderat så mycket att jag kom på att stege är ett väldigt lustigt ord egentligen. Stege, stege, stege. En sådan uppenbarelse jag ofta får kring ett ord som jag funderar mycket på och upprepar för mig själv.

Det ser lustigt ut och låter lustigt.

Är det bara jag som är så här? Eller upplever ni också detta någon gång? Att man hänger upp sig på ett ord och upprepar det så många gånger att det till slut känns konstigt och lustigt, på ett ganska skrattretande sätt? Är det ett språknördigt fenomen som bara vi språknördar råkar ut för eller händer det alla - eller är det bara jag som är knäpp?

En liten parantes är att jag också kan få ett ord på hjärnan. Som inte vill släppa, precis som man får en sång på hjärnan. Det kan vara engelska, svenska, tyska, franska – vilket språk som helst och jag hakar upp mig på det. Det vill inte sluta eka i hjärnan! Är det också bara jag??

”Stege” liksom! Haha.

Tydlig rubrik?

lördag, 22 januari, 2011

Glad och mör

torsdag, 20 januari, 2011

Mötet igår gick jättebra. Jag var ganska mör i huvudet efteråt. Dels var det mycket diskussioner och hög koncentration och dels höll jag i mötet vilket jag inte är van vid. Men det var så kul. Det var väl lite ”invändningar” de hade med lite ”smirk” i mungiporna men vi lyckades omvända dem! Man är väl inte kommunikatör för ingenting. ;)

Nu ska vi planera workshopen med medarbetarna och det ska bli så kul.

Jag började denna dag med sovmorgon. Ofrivillig. Det hade varit strömavbrott under natten så min klockradio stod och blinkade och ringde naturligtvis inte.

Men det var ju härligt att åka till jobbet när det var ljust ute. Så inget ont som inte har något gott med sig liksom.

Jag kom in! :)

tisdag, 18 januari, 2011

http://www.meraord.se/?p=390

Intensivt

tisdag, 18 januari, 2011

Vad jag älskar det här jobbet. Trots att det är intensiva dagar med full fokus från det jag kommer hit tills jag går härifrån, och även dessemellan dyker jobbet upp i tankarna. Så är det med kreativa arbeten och jag anser kommunikation vara ett kreativt arbete. Ofta kommer idéerna när man inte jobbar. När man sitter och slappar framför TV-n. I duschen. När man promenerar till affären. I busskön. *POP* säger det, så dyker idén eller lösningen upp!

Jag gillar det!

Nu sitter jag och skriver för fullt på vår kommunikationsplan som ska presenteras för ledningsgruppen i morgon. Om ett par veckor ska vi ha en workshop med hela företaget kring kommunikationsplanen. Så spännande!

Det här är ju ett företag där man inte är van vid att arbeta med kommunikation och tänka ”kommunikativt”.  Jag lär mig själv massor på att ”utbilda” och sprida kommunikationens betydelse. Det är så kul och så inspirerande. Framför allt eftersom medarbetarna är oerhört engagerade i sitt arbete och brinner för det. Kommunikation kan erbjuda dem möjligheter att nå ut med det som de inte visste fanns. Det är häftigt att se hur de förstår och inser det mer och mer.

Nehej, dags att lämna bloggen och gå tillbaka till kommunikationsmål, budskap, målgruppsanpassning, varumärke, värderingar…

Började årets första vardag med magsjuka

torsdag, 6 januari, 2011

Så nu ligger jag sjukt (egentligen gillar jag inte det ordet, uttjatat! Men nu får det duga. :) Jag tyckte liksom att det passade rätt bra i sammanhanget. ) mycket efter på jobbet. Därför tillbringar jag denna trettondag med jobbdatorn i knät för att hinna i kapp. Men det gör inget. Det är ju kul saker jag jobbar med just nu. Vår kommunikationsstrategi för 2011.

Jag hade en lång och intressant diskussion med min chef igår om kommunikationens roll för företagets eller verksamhetens mål och resultat, och varför kommuniktion ofta är en underprioriterad fråga.

Jag ser inte kommunikation som något som ska ske på bekostnad av något annat eller som en isolerad företeelse. Kommunikationen genomsyrar allt. Så ju mer man ”tänker” kommunikation i alla sammanhang, desto lättare blir det och desto mer integrerad blir den.

En stor del av det här jobbet, i alla fall där jag är nu, handlar om ”utbildning”. Att förklara vad kommunikation är, och varför och hur den är viktig för verksamheten både internt och externt.

Det är spännande att jobba med det jag gör i forskningsbranschen, där det här sättet att tänka är nytt och fortfarande ganska främmande. Det finns en större medvetenhet om behovet av att kommunicera forskning på ett lättillgängligt sätt till industri, allmänhet, marknad osv, men man känner sig fortfarande främmande och osäker inför det. Hur gör man?

Att kommunicera effektivt handlar ofta om att välja. Forskning är stort, forskare kan otroligt mycket om sitt område och är ofta starkt engagerade människor som brinner för det de gör. Att då bara få säga ”en procent” av allt man kan, samtidigt som man  har ”fostrats” av den vetenskapliga säkerheten och exaktheten. Metaforer och andra kommunikativa stilgrepp hör inte hemma i vetenskapen. Inom forskning får man inte antyda. Inte utelämna.

Och det är just det som vi kommunikatörer ber dem att göra.

Kommunikation är ju också en vetenskap. Tvärvetenskaplig vetenskap. Retorik, psykologi, beteendevetenskap, sociologi, språkperception, språkvetenskap, samhällskunskap, mediekunskap, journalistik m.m, m.m. Man kan inte prata forskning som en forskare med en politiker eller företagsledare, eller med dig och mig. Då får man inte fram sitt budskap.

Forskningskommunikatörerns utmaning är att få forskaren att förstå att han eller hon faktiskt säger MER när han eller hon säger mindre. :)

Nu har det vänt!

söndag, 2 januari, 2011

”Snart” är ljuset här!

Imorgon är det tillbaka till verkligheten

söndag, 2 januari, 2011

Slut på ledigheten. Gud vad skönt det har varit. Det här året har redan påverkat mig. Jag inser nämligen nu att det här jobbet mest troligt har ett slut. Men just därför måste jag passa på att ha så kul som möjligt den tiden jag har kvar. Får inte tänka på slutet än.

Först ska jag se till att vi implenterar vår kommunikationsstrategi och att den ger resultat! Känns lite trist dock att inte få följa kommunikationssatsningen hela året ut – men just det, skulle ju inte tänka på slutet nu. :)