Arkiv för 10 augusti, 2010

Vår tids stentavlor?

tisdag, 10 augusti, 2010

”Där runor ristats för vår skull, nån gång för länge sen” – Ulf Lundell, Öppna Landskap

Jag och en kollega påbörjade en intressant diskussion igår. Det hela började med en femkrona från 1977.

”Otroligt” säger kollegan. ”Den är ju äldre än jag!”

”Ja, och den lär överleva dig också!” sa jag. Om inte annat kanske någon livsform 3077 gräver upp femkronan från ruinerna från vår tid. ”Det här är ett mynt som människorna använde för två tusen år sedan, innan de förintade sig själva i kärnvapenkrig och extremväder.”

Kollegan nämnde att han hade böcker hemma som såg ut som nya, som var från 50- och 60-talet, och att det är fantastiskt att de har hållit så länge.

Det fick mig att fundera på vår digitala tidsålder och inlägget om elektronisk läsning. Vad händer med våra texter i framtiden? Många av oss, inklusive jag själv, skriver min ”dagbok” på nätet – ingen kommer någonsin att hitta den gömd eller glömd någonstans om femtio år och göra den till en ”Anne Franks dagbok” (ens om den var intressant nog). Vi laddar hem film och musik och böcker som digitala filer som vi konsumerar genom elektroniska apparater. Filformaten och apparaterna byts ut allt snabbare och nya filformat och datorer krävs. Om tio år kan vi kanske  inte ens spela mp3-filer längre.

Förr i världen klottrade man på hällar, en jordens egendom som tillhör alla, och som funnits där i miljarder år och kommer finnas där i miljarder år till. Man ristade in runor och figurer. Än idag berättar den tidens klotter om hur de levde då.

Vi klottersanerar.

Vår samtid står inte ristad i sten!

Kommer vår moderna tid bli ett svart hål i historien? Kommer framtida generationer (eller livsformer…?) någonsin kunna få veta hur vi levde, hur vi tänkte, vad vi gjorde?