Arkiv för augusti, 2010

Planerar för framtiden

torsdag, 19 augusti, 2010

Allt roligt har ett slut. Om mindre än ett år går mitt vikariat ut. Har jag tur kan det bli förlängt över sommaren.  *snyft* Åh jag vill inte sluta på det här jobbet – det är så roligt!  Men så är det nu här i livet. Det finns en mening med allt. I alla fall har jag nu bestämt mig för en copywriter-kurs i höst. Får bli en dyr en på Folkuniversitetet, men det var vad jag kunde hitta. Grunderna har jag ju. Vill bara finslipa min förmåga i ämnet i koncentrerad form. Till vårterminen ska jag anmäla mig till en kurs i webb och sociala medier och fylla på mina högskolepoäng ännu mer!

Det ska bli kul! Jag tror på att satsa inför en osäker framtid istället för att oroa sig. Utnyttja osäkerheten och göra den till en möjlighet. På det sättet är det jag som har kontrollen istället för omständigheterna och osäkerheten blir inte lika skrämmande.

Ett varningens finger i vår digitala tidsålder

fredag, 13 augusti, 2010

Om du fotar eller filmar med din iPhone till exempel, eller någon annan kamera som har GPS, så kan du ovetandes avslöja var du bor och när du inte är hemma om du lägger ut bilderna eller ditt filmklipp på nätet. Tjuvarnas paradis! Och allt annat som folk kan hitta på bara för att jävlas.

Jag förstår mig inte på folk som gör saker bara för att  vara elaka utan orsak. Som den personen som snodde min sko när jag provade skor på Din Sko på Sergels Torg i Stockholm. Tydligen hade samma sak hänt en annan kund några dagar tidigare, så helt klart var det någon som av ren jäkelskap snodde skor. Vi letade i över en timme efter min sko, på alla hyllor, under alla hyllor, och över alla hyllor, och så tio gånger till. Säkert var det någon som hade jätteroligt åt att se hur vi letade.

Jag blev tvungen att köpa ett par skor för att kunna komma hem. Som tur var var det rea! Som tur var hade jag råd. Tänk om det hade varit någon som inte hade det?

Ja ett litet sidospår! Men det visar ju bara att man bör vara försiktig. Idioter finns överallt, även på nätet. Jag är 100% för internet och den nya teknikens och de sociala mediernas möjligheter, men man måste även vara medveten om mediets brister och begränsningar. Det gäller att inte avslöja för mycket om sig själv ute i cyberrymden.

Vår tids stentavlor?

tisdag, 10 augusti, 2010

”Där runor ristats för vår skull, nån gång för länge sen” – Ulf Lundell, Öppna Landskap

Jag och en kollega påbörjade en intressant diskussion igår. Det hela började med en femkrona från 1977.

”Otroligt” säger kollegan. ”Den är ju äldre än jag!”

”Ja, och den lär överleva dig också!” sa jag. Om inte annat kanske någon livsform 3077 gräver upp femkronan från ruinerna från vår tid. ”Det här är ett mynt som människorna använde för två tusen år sedan, innan de förintade sig själva i kärnvapenkrig och extremväder.”

Kollegan nämnde att han hade böcker hemma som såg ut som nya, som var från 50- och 60-talet, och att det är fantastiskt att de har hållit så länge.

Det fick mig att fundera på vår digitala tidsålder och inlägget om elektronisk läsning. Vad händer med våra texter i framtiden? Många av oss, inklusive jag själv, skriver min ”dagbok” på nätet – ingen kommer någonsin att hitta den gömd eller glömd någonstans om femtio år och göra den till en ”Anne Franks dagbok” (ens om den var intressant nog). Vi laddar hem film och musik och böcker som digitala filer som vi konsumerar genom elektroniska apparater. Filformaten och apparaterna byts ut allt snabbare och nya filformat och datorer krävs. Om tio år kan vi kanske  inte ens spela mp3-filer längre.

Förr i världen klottrade man på hällar, en jordens egendom som tillhör alla, och som funnits där i miljarder år och kommer finnas där i miljarder år till. Man ristade in runor och figurer. Än idag berättar den tidens klotter om hur de levde då.

Vi klottersanerar.

Vår samtid står inte ristad i sten!

Kommer vår moderna tid bli ett svart hål i historien? Kommer framtida generationer (eller livsformer…?) någonsin kunna få veta hur vi levde, hur vi tänkte, vad vi gjorde?

Nu börjar hösten

måndag, 9 augusti, 2010

I alla fall för mig. För mig känns det alltid som om hösten börjar när jag kommer tillbaka till jobbet efter semestern. Inte blir känslan mindre av att himlen är grå och fönsterrutan är prickig av spridda regndroppar. Men visst finns det väl lite sommar kvar, egentligen.

Efter en seg start när klockan ringde klockan sex för första gången på en hel månad och en halvtimme på jobbet känns allt som vanligt igen. Jag är supertaggad inför hösten. Det första jag fick på mitt bord är att se över en pressrelease och göra den lite mer ”uppseendeväckande” och lättillgänglig. Perfekt start på första veckan efter semestern. Ta mig an en text, det bästa jag vet i hela världen.

Jag har världens roligaste jobb. :)

Elektronisk läsning – lönsamt för vem?

torsdag, 5 augusti, 2010

Jag har ännu inte hoppat på e-bokståget. En anledning finns i den här artikeln från DN. Stora prisskillnader på e-böcker beroende på förlag. Resonemanget i artikeln får mig att se rött. De stora rävarna, t.ex. Bonniers, anser att det är bäst att ligga ”lite högt”  i  prissättningen. Formatet spelar ingen roll, utan vad folk är ”villiga” att betala. Populära böcker kan man ta mer betalt för än mindre populära anser man. Vad kommer det här att göra för nya författare som söker sin publik? Vilka konsekvenser får detta angreppssätt av förlagen på litteraturutbudet och den s.k. olagliga nedladdningen?

Ibland tror jag att folk som borde veta bättre är totala marknadsidioter. Kan de någonting om mänsklig psykologi överhuvudtaget?

Dessutom ska jag köpa en dyr apparat för flera tusen kronor för att kunna läsa dessa e-böcker, och därefter betala dyrt för dem? Bara en bråkdel mindre än en vanlig bok? Nej tack.

Piratförlaget har en något mer kundnära inställning:

– Varför skrämma bort folk? Vi har utgått från vad vi själva skulle tycka vore ett rimligt pris. Här finns inga tryckkostnader, då är det inte vettigt att ligga lika högt som för en inbunden.” Produktionsansvarig Mattias Boström.

Men deras priser ligger också för högt. Först när boken kommer ut i pocket sänker de priset.

Någonstans ligger väl en rädsla att den elektroniska boken ska konkurrera ut den inbundna, och därmed får förlagen mindre förtjänstmarginaler. Men ett pris i nivå med pocketböcker tycker jag är rimligt. Dyrare ska det inte behöva vara.

Jag hoppas att formatet  ska öppna upp för oberoende författare som inte når igenom förlagens ”bästsäljarbrus” att kunna nå sin egen publik. De nya medierna innebär ett maktskifte tillbaka till konstnären, bort från förläggare och skivbolag och andra bakåtsträvare som inte förstår sin kundkrets och samtid.

Sommarstängt

onsdag, 4 augusti, 2010

Jag tog lite sommarledigt från allt bloggande! Bloggläsandet brukar ändå vara mycket begränsat sommartid så jag tänkte att om jag slösade bort mina guldkorn nu, skulle ingen läsa dem. :)

Nästa vecka börjar hösten. Då är jag tillbaka på jobbet igen efter fyra veckors semester. Det har varit så underbart att bara existera i en månad, men nu ska det bli skönt att komma tillbaka till jobbet och kollegorna igen! Redo att hugga i i höstens alla projekt. Taggad till tusen.

Taggad är jag även att börja skriva igen, så bered er på inlägg framöver. Hoppas någon läsare finns kvar. :)