Arkiv för kategori ‘Typografi’

Grafisk formgivning a la vikingatid

torsdag, 11 november, 2010

http://www.fof.se/tidning/2010/7/att-lasa-mellan-runorna

Fascinerande läsning tycker jag i egenskap av varande text- och språkfantast. (Ok, nörd då!)

Än idag är ju hur en text presenteras (typografi och layout för att klä budskapet i en tilltalande skrud och samtidigt vägleda läsaren genom texten, bild och text i samverkan osv) halva budskapet.

Ny teknik i gammal tappning

fredag, 10 september, 2010

Haha layoutaren och grafiska formgivaren i mig älskar detta:

http://www.hongkiat.com/blog/vintage-advertisement-of-modern-technology/

Nya budskap!

fredag, 11 juni, 2010

Härligt!

Regnet slår mot fönstret med en envishet utan dess like. Jag vet att jag är lite udda, men jag älskar regn.

Och alldeles nyss damp det ned två nya färska texter i min inkorg som ska formas till ett säljande budskap och sedan paketeras i en layout som motsvarar budskapet. Åh vad kul det ska bli att sätta tänderna i ett nytt projekt.

Det som är så roligt med budskapsformulering är att sätta sig in i mottagarens huvud och fantasi och verklighet. Hur tänker han/hon? Hur kan våra tjänster lösa hans/hennes problem? Hur ska jag förmedla detta så att mottagaren känner igen sig och förstår?  Hur får jag mottagaren att använda sin egen fantasi? Hur uppmuntrar jag till dialog?

Text (enligt det utvidgade textbegreppet/multimodalitet) är inte bara bokstäver, ord och bilder formgivna i en viss layout och ett visst medium (bok, tidning, reklam, film, internet och sociala medier etc etc). Det är också psykologi, beteendevetenskap och empatisering. Det är helt enkelt mänsklig kommunikation. Relationsskapande.

Är det inte fantastiskt?

Välkommen till Mera Ord

fredag, 30 april, 2010

Hjärtligt välkommen till en hobbyblogg om text. Hur använder vi texter i dagens samhälle? Hur kommunicerar vi med text? Hur når vi fram med ett budskap med hjälp av text i olika medier? Hur samverkar text och bild?

Det här är en blogg under utveckling. Som ni ser använder jag än så länge bara standardlayouten på Wordpress. Självklart kommer både design och innehåll utvecklas vartefter jag fyller bloggen och ser vartåt det lutar, och lär mig mer om Wordpress.

Så ”stay tuned” som man säger på svengelska. (Ett ämne i sig! :) )

Marie