Arkiv för kategori ‘Allmänt om text’

Tydlig rubrik?

lördag, 22 januari, 2011

Språkförtroende?

lördag, 12 juni, 2010

Jag hör  ofta en inställning till vårt svenska språk bland svenskar som gör mig ledsen. Det verkar som om många av oss har ett dåligt ”språkförtroende”. Främst gentemot engelskan kanske, som har en högre status i samhället. Mer som ett ”riktigt” språk medan svenskan bara är något vi talar. Har jag fel i denna känsla?

Ofta kan man höra kommentarer som att svenskan är ett ”fattigt” språk. Det har inte lika många ord och uttrycksmöjligheter som t.ex. engelskan. Ajajaj så fel! Svenskan kan uttrycka allt vi vill att det ska uttrycka. Det är ett fantastiskt språk där vi kan bilda i stort sett vilka ord vi vill. Det är hur enkelt som helst. Sätt ihop vilka ord du vill bara! Svenska är ett ordbildningsvänligt språk (Se där, ett ord jag just hittade på som inte finns i något uppslagsverk, men fullt förståeligt ändå! Tack vare de öppna ordbildningsreglerna. :) ). Det är väl flexibilitet om något. Jag älskar att hitta på nya ord. Räknar vi orden i ordböcker, så har engelskan fler ord än svenskan. Men det beror helt enkelt på att engelskan har blivit utsatt för fler influenser genom sin maktställning i världen, imperialismen osv. Inte på att svenskan inte skulle kunna uttrycka samma sak. Det är bara fantasin hos oss språkbrukare som sätter gränserna.

Jag har också hört talare av andra språk som anser att svenskan inte är så ”utsmyckande” som deras modersmål. Lite som att de saknar ”poesin” från sitt modersmål när de talar svenska. Och ja, svenskan är ett direkt språk. Det säger som det är. Fast jag tror det beror på oss talare mer än språket i sig. Det är vi som ”folk” som är direkta och det avspeglar sig så klart i språket. Men även det kan vara otroligt poetiskt. Det kan ibland vara mer poetiskt, mer effektivt, än det målande svulstiga metaforiska. Men VILL vi vara målande, svulstiga och metaforiska, så finns det inget som hindrar oss i språkstrukturen och språkets möjligheter.

Svenskan har fått lite revansch hos sina talare tack vare program som P1:s Språket och Fredrik Lindströms ”Värsta språket” och ”Svenska dialektmysterier” och liknande populärvetenskapliga språkprogram. Språktidningen har också gjort succé. Inget gör mig gladare än initiativ som ökar det allmänna språkintresset. För börjar man diskutera språk med folk, så märker man att längst inne så är folk ändå fascinerade av det.

Här är en otroligt vacker låt sjungen av Malena Ernman med text av geniala Py Bäckman. Det här är ett bevis på hur vackert och poetiskt svenska är. Den här texten hade inte kunnat skrivas vackrare på något annat språk än svenska.

Här är allt så nära
Jag stannar här ett tag
Tar det jag kan bära
och det som är idag

Jag vill bara andas
Se färgerna igen
Sol och regn som blandas
med ro i skymningen

Jag har orden och jag följer dem
Till min plats på jorden
Jag tror jag kommit hem

Här skall dimman lätta
Och ljuset bryta in
Lägga sig tillrätta
på platsen som är min

Jag har orden och jag följer dem
Till min plats på jorden
Jag tror jag kommit hem

Får jag orden och jag följer dem
Till min plats på jorden
Då har jag kommit hem

Hör du orden och du följer dem
Till din plats på jorden
Då har du kommit hem

Nya budskap!

fredag, 11 juni, 2010

Härligt!

Regnet slår mot fönstret med en envishet utan dess like. Jag vet att jag är lite udda, men jag älskar regn.

Och alldeles nyss damp det ned två nya färska texter i min inkorg som ska formas till ett säljande budskap och sedan paketeras i en layout som motsvarar budskapet. Åh vad kul det ska bli att sätta tänderna i ett nytt projekt.

Det som är så roligt med budskapsformulering är att sätta sig in i mottagarens huvud och fantasi och verklighet. Hur tänker han/hon? Hur kan våra tjänster lösa hans/hennes problem? Hur ska jag förmedla detta så att mottagaren känner igen sig och förstår?  Hur får jag mottagaren att använda sin egen fantasi? Hur uppmuntrar jag till dialog?

Text (enligt det utvidgade textbegreppet/multimodalitet) är inte bara bokstäver, ord och bilder formgivna i en viss layout och ett visst medium (bok, tidning, reklam, film, internet och sociala medier etc etc). Det är också psykologi, beteendevetenskap och empatisering. Det är helt enkelt mänsklig kommunikation. Relationsskapande.

Är det inte fantastiskt?

Tystnad i texten

söndag, 2 maj, 2010

Häromdagen lyssnade jag på ett avsnitt av radioprogrammet ”Språket”, där man pratade om tystnad i det talade språket. Det fick mig att fundera på hur tystnad realiseras i det skrivna språket. Vi har ju pauser som uttrycks genom ordmellanrum, kommatecken, punkter och styckeindelningar osv.

Finns det andra sätt att uttrycka ”tystnad” i text? Hur gör vi när vi läser?

Jag är en person som föredrar att läsa en bok istället för att lyssna på en ljudbok. Orsaken är bland annat att jag vill tolka texten på egen hand, skapa mina egna bilder och röster. Att lyssna på en bok blir som högläsning. Det är uppläsaren som tolkar texten åt lyssnaren och lägger in pauser och tystnad där han/hon tolkar in den. Skulle en annan uppläsare läsa texten på exakt samma sätt? Skulle en annan läsare än jag skapa samma bilder och röster? Troligtvis inte.

Vad är det som avgör tolkningen?  Hur skriver man tystnad? Är en ordrik roman mer ”högljudd” än en roman med färre ord? Är en bok med mindre dialog tystare än en dialogdriven kriminalroman t.ex?

Välkommen till Mera Ord

fredag, 30 april, 2010

Hjärtligt välkommen till en hobbyblogg om text. Hur använder vi texter i dagens samhälle? Hur kommunicerar vi med text? Hur når vi fram med ett budskap med hjälp av text i olika medier? Hur samverkar text och bild?

Det här är en blogg under utveckling. Som ni ser använder jag än så länge bara standardlayouten på Wordpress. Självklart kommer både design och innehåll utvecklas vartefter jag fyller bloggen och ser vartåt det lutar, och lär mig mer om Wordpress.

Så ”stay tuned” som man säger på svengelska. (Ett ämne i sig! :) )

Marie