Arkiv för kategori ‘kommunikation’

Puh! Två kurser avklarade

onsdag, 16 mars, 2011

Kursen strategisk webb var ta mig tusan en riktig tuffing! Men den var väldigt bra och kom också lämpligt med tanke på det arbete som pågår i koncernen att ta fram en gemensam webblösning. Jag är med i projektgruppen och det är jättekul.  Tack vare kursen förstår jag vad alla leverantörer pratar om när de presenterar sina metoder och så vidare. Det är roligt när man får användning av studierna i praktiken medan studierna pågår! Det gör att allt fastnar lättare och man ser hur det fungerar i verkligheten.

Idag startar nästa kurs, sociala medier. Den ser jag verkligen fram emot. Jag hoppas att den kursen inte ska vara lika intensiv ändå som den förra så att jag hinner uppdatera här mer!

På jobbet fortsätter det kulturbyggande värderingsarbetet, samtidigt som jag försöker stödja våra nya affärsområden kommunikativt. Om en kvart är det dags för ett möte kring målgrupp och budskap i en annonskampanj som kommer pågå i tre hela månader. Kampanjen kommer synas både i en branschtidning som tryckt annons och med bannerannonsering på webben. Spännande!  Vi ska testa ett nytt sätt att marknadsföra via webben som jag har lärt mig på kursen. Det ska verkligen bli intressant att se resultatet sedan.

Spännande värderingsarbete

måndag, 21 februari, 2011

Just nu håller vi på med ett spännande kultur- och värderingsarbete på jobbet. Jag sammanställer nu resultatet av en kommunikationsworkshop vi hade i februari. Medarbetarna fick bland annat svara på en fråga om vad som är företagets själ. Jag har nu  sammanfattat alla svaren i olika ord som återkommer. Sedan har jag utifrån dem tagit fram fyra områden som sammanfattar de olika orden. Områdena jag har identifierat är: människor, engagemang, stolthet och kompetens. Underbara ord att höra för en kommunikatör. Här finns det verkligen massor att bygga vidare på!

Jag är verkligen inte orolig för vårt varumärke internt i alla fall. :)

Tänk att man får jobba med sådant här i ett sådant spännande företag. Helt otroligt.

Glad och mör

torsdag, 20 januari, 2011

Mötet igår gick jättebra. Jag var ganska mör i huvudet efteråt. Dels var det mycket diskussioner och hög koncentration och dels höll jag i mötet vilket jag inte är van vid. Men det var så kul. Det var väl lite ”invändningar” de hade med lite ”smirk” i mungiporna men vi lyckades omvända dem! Man är väl inte kommunikatör för ingenting. ;)

Nu ska vi planera workshopen med medarbetarna och det ska bli så kul.

Jag började denna dag med sovmorgon. Ofrivillig. Det hade varit strömavbrott under natten så min klockradio stod och blinkade och ringde naturligtvis inte.

Men det var ju härligt att åka till jobbet när det var ljust ute. Så inget ont som inte har något gott med sig liksom.

Jag kom in! :)

tisdag, 18 januari, 2011

http://www.meraord.se/?p=390

Intensivt

tisdag, 18 januari, 2011

Vad jag älskar det här jobbet. Trots att det är intensiva dagar med full fokus från det jag kommer hit tills jag går härifrån, och även dessemellan dyker jobbet upp i tankarna. Så är det med kreativa arbeten och jag anser kommunikation vara ett kreativt arbete. Ofta kommer idéerna när man inte jobbar. När man sitter och slappar framför TV-n. I duschen. När man promenerar till affären. I busskön. *POP* säger det, så dyker idén eller lösningen upp!

Jag gillar det!

Nu sitter jag och skriver för fullt på vår kommunikationsplan som ska presenteras för ledningsgruppen i morgon. Om ett par veckor ska vi ha en workshop med hela företaget kring kommunikationsplanen. Så spännande!

Det här är ju ett företag där man inte är van vid att arbeta med kommunikation och tänka ”kommunikativt”.  Jag lär mig själv massor på att ”utbilda” och sprida kommunikationens betydelse. Det är så kul och så inspirerande. Framför allt eftersom medarbetarna är oerhört engagerade i sitt arbete och brinner för det. Kommunikation kan erbjuda dem möjligheter att nå ut med det som de inte visste fanns. Det är häftigt att se hur de förstår och inser det mer och mer.

Nehej, dags att lämna bloggen och gå tillbaka till kommunikationsmål, budskap, målgruppsanpassning, varumärke, värderingar…

Började årets första vardag med magsjuka

torsdag, 6 januari, 2011

Så nu ligger jag sjukt (egentligen gillar jag inte det ordet, uttjatat! Men nu får det duga. :) Jag tyckte liksom att det passade rätt bra i sammanhanget. ) mycket efter på jobbet. Därför tillbringar jag denna trettondag med jobbdatorn i knät för att hinna i kapp. Men det gör inget. Det är ju kul saker jag jobbar med just nu. Vår kommunikationsstrategi för 2011.

Jag hade en lång och intressant diskussion med min chef igår om kommunikationens roll för företagets eller verksamhetens mål och resultat, och varför kommuniktion ofta är en underprioriterad fråga.

Jag ser inte kommunikation som något som ska ske på bekostnad av något annat eller som en isolerad företeelse. Kommunikationen genomsyrar allt. Så ju mer man ”tänker” kommunikation i alla sammanhang, desto lättare blir det och desto mer integrerad blir den.

En stor del av det här jobbet, i alla fall där jag är nu, handlar om ”utbildning”. Att förklara vad kommunikation är, och varför och hur den är viktig för verksamheten både internt och externt.

Det är spännande att jobba med det jag gör i forskningsbranschen, där det här sättet att tänka är nytt och fortfarande ganska främmande. Det finns en större medvetenhet om behovet av att kommunicera forskning på ett lättillgängligt sätt till industri, allmänhet, marknad osv, men man känner sig fortfarande främmande och osäker inför det. Hur gör man?

Att kommunicera effektivt handlar ofta om att välja. Forskning är stort, forskare kan otroligt mycket om sitt område och är ofta starkt engagerade människor som brinner för det de gör. Att då bara få säga ”en procent” av allt man kan, samtidigt som man  har ”fostrats” av den vetenskapliga säkerheten och exaktheten. Metaforer och andra kommunikativa stilgrepp hör inte hemma i vetenskapen. Inom forskning får man inte antyda. Inte utelämna.

Och det är just det som vi kommunikatörer ber dem att göra.

Kommunikation är ju också en vetenskap. Tvärvetenskaplig vetenskap. Retorik, psykologi, beteendevetenskap, sociologi, språkperception, språkvetenskap, samhällskunskap, mediekunskap, journalistik m.m, m.m. Man kan inte prata forskning som en forskare med en politiker eller företagsledare, eller med dig och mig. Då får man inte fram sitt budskap.

Forskningskommunikatörerns utmaning är att få forskaren att förstå att han eller hon faktiskt säger MER när han eller hon säger mindre. :)

”PR-nissar”

söndag, 14 november, 2010

PR-nissar. Det här uttrycket läste jag i en artikel om Socialdemokraternas katastrofval. Tyvärr hittar jag inte länken längre och kommer inte heller ihåg vilken tidning det var. Någon av kvällstidningarna var det i alla fall. I artikeln skyllde artikelförfattaren valnederlaget på att man i partiet inte längre drevs av politikens kärna utan istället har anställt ”PR-nissar” och medierådgivare, och därmed lämnat politiken i händerna på medielogikens villkor.  Kanske ligger det något i den analysen, men då undrar jag vad dessa PR-nissar i så fall har gjort. Inte har de enligt mig sysslat med PR i så fall. PR inom politiken borde så klart handla om hur man skapar en relation till väljarna, som bygger på själva politikens budskap. Men, det jag funderar på är uttrycket PR-nisse. Det ligger för mig i alla fall en negativ klang i ordet. PR-nissar, som inte bryr sig om något annat än att få folk att göra som de vill med alla medel och dölja obekväma sanningar.

Vad säger ordet PR dig? Är det bakslug taktik och manipulation?

För mig handlar PR om kommunikation och relationsbyggen mellan människor. Dess viktigaste väsen är förtroende och ett etiskt förhållningssätt till alla parter och till samhällets villkor där den verkar. Det är grundstenarna, när man vill påverka människor. Utan dessa ingredienser är det manipulation, och rent omoraliskt. Men då är det inte PR längre.

Ingen bygger långvariga relationer och förtroende genom manipulation. Politiken är i vårt samhälle i sin tur demokratins kärna. Därför är manipulation politiskt och demokratiskt självmord. Förtroendevald heter det. Hela politiken bygger på förtroende. Och etik. Därför har också  politker ett högre etiskt ansvar även i sitt liv utanför politken än oss vanliga dödliga.

Jag är stolt över att jobba med PR. Jag känner inte igen mig i epitetet PR-nisse (nissa??) utan jag ser mig som en relationskommunikatör. Det är just förtroende och etik som är drivkraften för mig, i allt kommunikationsarbete. Det handlar om grundläggande mänsklig psykologi. Hur vill jag själv bli behandlad? Vilka relationer vill jag ha? Så ska vi naturligtvis även behandla våra kunder, partners, allmänheten, väljare.

Vi kan inte vara bra på allt

torsdag, 11 november, 2010

Jag är inte den som älskar att prata inför en grupp eller stå i centrum för uppmärksamheten. Faktum är att jag snarare flyr uppmärksamhet så fort jag kan. Jag är en sådan där människa som rodnar, darrar på rösten och känner mig totalt obekväm i strålkastarljuset. Gissa varför jag föredrar och är bättre på att uttrycka mig i skrift?

Igår kunde jag inte fly. Igår skulle jag ge en kort introduktion inför alla på jobbet, på engelska. Gissa jag var nervös. Hu.

Det jag skulle säga tog kanske max två minuter men det räckte för att jag skulle sova dåligt natten innan och ha fjärilar i magen och svårt att tänka på något annat hela dagen.

Men det gick ju hyfsat bra. Jag har märkt att övning och repetition hjälper väldigt bra mot nervositeten i själva situationen. Jag hade repeterat det jag skulle säga högt hemma. Föreställde mig att jag stod där framme och såg alla mina kollegor framför mig i bänkarna. Och så repeterade jag, om och om igen, tills allting satt utantill. Och då gjorde jag det ytterligare om och om igen för att ta bort alla osäkerhetsmarkörer – alla pauser, alla ”eeeeh…” osv.

Det verkar som om det fungerar väldigt bra. När man väl är i situationen så känner kroppen igen sig från alla repetitioner. Visst var jag nervös, visst kände jag pulsen öka. Men jag kände trots allt att jag hade kontrollen. Jag blev inte så röd i ansiktet heller!

Ett tips till andra som är som jag. Repetera, repetera, repetera.

Jag hinner ju inte med!

måndag, 1 november, 2010

Alltså nu vill jag lägga fram ett förslag.

Kan vi inte stoppa tiden ett tag? Bara någon vecka eller så?

Var finns stoppuret?

Just nu sitter jag på jobbet och försöker skriva ned hur en kommunikationsplan ser ut, hur den används och varför. Kommunikatörsjobbet innebär inte bara kommunikation, utan även att lära ut kommunikation. Jag gillar det.  Jag tycker rent ut sagt att det är jätteroligt! Så jag har i alla fall kul på jobbet.

Däremellan har jag hunnit köpa min lägenhet. Jag, den evige hyresgästen, har krypit till korset och blivit bostadsrättsägare när våra hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Så nu måste jag sätta mig in i boräntor och amorteringar och annat smått och gott. Hur gör man?

Marknadsföring är inte kommunikation!?

måndag, 27 september, 2010

Nu har min kurs börjat!

I ett kapitel i kursboken skriver författaren att vissa påstår att marknadsföring inte är kommunikation. Han liksom jag avslutar med ett stort frågetecken.

????

Vad var det för muppar som kommer till en sådan korkad slutsats?

För mig är det lika självklart som att dag övergår i natt och natt övergår i dag. Om inte marknadsföring är kommunikation, vad är det då!?