Arkiv för kategori ‘Information’

Dagens klurigheter

fredag, 17 september, 2010

Idag sitter jag och funderar på hur jag ska formulera ett erbjudande kring två instrument och deras kombinerade tekniker. I text och bild.

Forskare är intresserade av instrumentet och proverna och teknikerna – det är därför det, väldigt tekniska, materialet jag har att utgå ifrån.

Men jag måste ju tänka på mottagaren. Kunden bryr sig inte om samma sak som forskarna. Kunden vill veta vad de ska ha detta till! De vill veta hur vi löser deras problem – instrument och teknik är mindre intressant. Detta måste jag lista ut och förmedla på något klurigt sätt så att en vid kundmålgrupp kan förstå och ta till sig erbjudandet. Dessutom på ett sätt så att även sändaren (forskaren) blir nöjd. Det är två vägar som korsar varandra. En metaforisk och retorisk kommunikativ väg och en väldigt faktatung, saklig och exakt vetenskaplig väg. Dessa måste jag förena till en helhet och av denna helhet, mitt färdigformulerade budskap, ska affärer skapas.

På engelska.

Utmaningar – jag älskar dem!

Saftig räkning

torsdag, 16 september, 2010

Ouch.. Jag hoppas det är värt pengarna!  Jag har ju baskunskaperna, men vill få lite mer koncentrerad övning på att skriva säljande. Jag tror det behövs lite extra skjuts eftersom jag jobbar med forskningskommunikation, som jag ska kunna ”förpacka” i säljande budskap. Ofta på engelska dessutom. Inte helt lätt. Men ack så kul!

Dessutom är det en satsning på framtiden. Förhoppningsvis får jag stanna här, men det finns ju inga garantier för det än.

Nya budskap!

fredag, 11 juni, 2010

Härligt!

Regnet slår mot fönstret med en envishet utan dess like. Jag vet att jag är lite udda, men jag älskar regn.

Och alldeles nyss damp det ned två nya färska texter i min inkorg som ska formas till ett säljande budskap och sedan paketeras i en layout som motsvarar budskapet. Åh vad kul det ska bli att sätta tänderna i ett nytt projekt.

Det som är så roligt med budskapsformulering är att sätta sig in i mottagarens huvud och fantasi och verklighet. Hur tänker han/hon? Hur kan våra tjänster lösa hans/hennes problem? Hur ska jag förmedla detta så att mottagaren känner igen sig och förstår?  Hur får jag mottagaren att använda sin egen fantasi? Hur uppmuntrar jag till dialog?

Text (enligt det utvidgade textbegreppet/multimodalitet) är inte bara bokstäver, ord och bilder formgivna i en viss layout och ett visst medium (bok, tidning, reklam, film, internet och sociala medier etc etc). Det är också psykologi, beteendevetenskap och empatisering. Det är helt enkelt mänsklig kommunikation. Relationsskapande.

Är det inte fantastiskt?

Marknadsföring

onsdag, 9 juni, 2010

Idag ska jag vara med på ett möte om koncerngemensam marknadsföring. Det kommer, om jag har förstått det rätt, att främst handla om en webbsatsning.

Tänk att jag får vara med om allt det här roliga! Jag suger i mig som en svamp.

Nu sitter jag här och läser på så att jag är förberedd och lite mer insatt i det aktuella ämnet inför mötet. Jag lär mig en hel del om företaget och vilken bredd vi har i verksamheten. Det finns så mycket kunskap i den här koncernen. Det är verkligen intressant för mig att sätta mig in i den här världen. Den är helt ny för mig. Om ni bara visste hur mycket kunskap och forskning som ligger bakom det mesta i vår vardag. Ni skulle bli lika imponerade och fascinerade som jag. Jag hade ingen aning!

Min roll är nog mest att lyssna i det här läget eftersom jag inte har varit med i processen tidigare, men kommer att bli involverad längre fram.

Åh vad spännande det är. Det ska bli så kul att sätta tänderna i det praktiska marknadsföringsarbetet sedan också.

Skomakare bliv vid din läst

fredag, 7 maj, 2010

En informatörs vardag.

Information och kommunikation. Det är väl inte så himla krångligt?

”Bättre någonting än ingenting alls!” Eh… nej.

”Den här layouten slänger du väl ihop på en kvart? Det är bara att lägga in lite bild och text i ett Worddokument eller i PowerPoint så är det klart!” Eh… nej.

”Jaha så det ska till tryck i morgon!? Ja men det räcker väl om jag kommer med ett underlag i morgon förmiddag, då har du hela dagen på dig!” Ja, och kvällen och halva natten också. Klockan 23:50 efter åtta timmars övertid så hann jag ”precis” layouta in din sistaminutentext i min från början färdiga layout innan deadline! Jag fick bara förkasta allt jag hade gjort och börja om från början. Men det gick ju bra.

”Vad då ”säljande” material… Varför kan vi inte bara skriva ut våra vetenskapliga postrar på ett tjockt A4 och dela ut dem på konferensen? Varför krångla till allting!”. Ja, definiera krångligt! Ska man frivilligt läsa ett A4 sprängfyllt med text i satt åtta punkter med en linjär och några obskyra diagram så ska man vara VÄLDIGT intresserad av ämnet. Vad säljer den dessutom som inte bara en forskare som studerat sitt område i fem år begriper?

”Vi är ingenjörer, vi tänker inte som du!” Nej, det är därför du är ingenjör och jag är informatör.

Det finns en anledning till varför vissa är experter på att vara forskare, tandläkare och skomakare, medan andra är experter på information och kommunikation.

Jag skulle inte anlita en forskare eller skomakare att laga min tand.

Skulle du?